فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال پنجاهم شماره 3 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال پنجاهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/17
  • تعداد عناوین: 20
|
  • امیرحسین رنجبریان*، نفیسه ارغنده پور صفحات 859-880

    جابه جایی های انسانی در اثر وقوع رخدادهای اقلیمی موجب چالش های اساسی در حقوق بین الملل شده است. از یک سو، قواعد سنتی موجود امکان چاره جویی همه جانبه در این زمینه را ندارند و از سوی دیگر، چگونگی چاره اندیشی در خصوص این پدیده و حمایت از افراد آسیب پذیر بیش از پیش بر شکاف بین دیدگاه های کشورهای در حال توسعه و برخی کشورهای پیشرفته صنعتی افزوده است. مقاله حاضر مهم ترین تحولات در خصوص جابه جایی های اقلیمی در نظام بین المللی تغییر اقلیم از جمله دو رویکرد زیان و خسارت و مسئولیت بین المللی را بررسی  و ارزیابی می کند که کشورهای در حال توسعه تا چه حد در برآورده کردن خواسته اصلی خود یعنی ایده جبران خسارت در چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم موفق عمل کرده اند. واقعیت آن است که پیچیدگی پدیده تغییر اقلیم سبب شده است که هر یک از سازوکارهای زیان و خسارت و رهیافت مسئولیت بین المللی با دشواری های فراوان روبه رو باشند. در عین حال تحولات ایجادشده با آنکه در مرحله آغازین قرار دارد، می توان آن را گامی به سوی حمایت موثر از مهاجران اقلیمی شمرد.

    کلیدواژگان: برنامه های سازگاری، سازوکار زیان و خسارت، کنوانسیون تغییر اقلیم، مهاجرت اقلیمی، موافقت نامه پاریس، مسئولیت بین المللی، نظام بین المللی تغییر اقلیم
  • مقصود عبادی بشیر*، محمدرضا مجتهدی صفحات 881-898

    پرداخت حق سنوات در زمان خاتمه قرارداد کار به عنوان یکی از امتیازات کارگران از سال 1337 وارد نظام حقوقی ایران شده است، به طوری که در پایان قرارداد کار از طرف کارفرما مبلغی به صورت کلی و یکجا به کارگر پرداخت می شود. در این مقاله ماهیت حقوقی و کارویژه حق سنوات به روش توصیفی- تحلیلی بررسی و معلوم شد که ماهیت این نهاد حقوقی با هیچ یک از تاسیسات حقوقی موجود قابل تطبیق نیست و این نهاد ماهیتی خاص و مستقل دارد و کارویژه آن نیز کمک به امنیت شغلی کارگران و حمایت مالی از آنان در صورت بیکاری است. اما با وجود سایر تدابیر حقوقی مثل منع اخراج ناموجه برای حمایت از امنیت شغلی کارگران، حق سنوات جهت تامین این منظور قاصر است و از آن باید به عنوان وسیله ای برای حمایت مالی و درآمدی کارگران در زمان بیکاری و بازنشستگی از طریق ایجاد صندوق ویژه استفاده شود. صندوق مزبور می تواند به عنوان مکمل بیمه بیکاری و نیز رکن دوم نظام بازنشستگی عمل کرده و برخی مشکلات مالی جویندگان کار و بازنشستگان را جبران کند.

    کلیدواژگان: حق سنوات، کارگر، کارفرما، مزایای پایان کار
  • سید بهزاد لسانی*، علی مشهدی، سید احمد حبیب نژاد، محمد حبیبی مجنده صفحات 899-920
    آثار نامطلوب فعالیتهای اقتصادی وارد بر محیط زیست بر کسی پوشیده نیست و سبب تخریب جبران ناپذیر منابع زیست محیطی می شود. محیط زیست کشور ما نیز از گزند آسیب ها و اقدامات زیان زننده اقتصادی بخش های مختلف در امان نبوده و در معرض خطرها و صدمات جبران ناپذیر گوناگونی قرار دارد. هدف این پژوهش با توجه به آثار و زیان های ناصواب وارد بر فعالیت های اقتصادی آلاینده بر محیط زیست، بررسی راهکارها و روش های اقتصادی حفاظت از محیط زیست و تاثیر رقابتی بودن یا انحصاری بودن فعالیت های اقتصادی با تاکید بر نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و نگارنده به روش کتابخانه ای و تهیه فیش و مراجعه به قوانین و مقررات و مقالات متعدد اقدام به پژوهش کرده است. یافته ها نشان می دهد راهکارها و سازوکار های مالی و اقتصادی در جهت حفاظت از محیط زیست در بیشتر کشورها و از جمله کشور خودمان وجود دارد. در ایران با اینکه این راهکارها در قوانین برنامه ای توسعه و سایر قوانین و مقررات مقرر شده و دولت نیز در الزام بخش خصوصی به رعایت مصوبات مذکور از نوعی توفیق نسبی برخوردار بوده، لکن در الزام واحدهای دولتی به رعایت قوانین و مقررات زیست محیطی به دلایل متعدد موفق نبوده است، چراکه از یک سو بیشتر صنایع بزرگ و مادر آلاینده، دولتی یا تحت مدیریت دولتی اند و از سوی دیگر دولت همزمان مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست را نیز بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: انحصار، حفاظت محیط زیست، دولت، رقابت، سازوکارهای اقتصادی
  • زین العابدین یزدان پناه، مهناز بیات کمیتکی* صفحات 921-937
    مطابق رویکردی فاعلیت محور نسبت به حق های بشری، حق بر تابعیت، با امکان پذیر ساختن زندگی سیاسی در چارچوب مرزهای یک دولت خاص و تضمین حدی از مشارکت برابر در تصمیمات سیاسی، پایه گذار خودمختاری اشخاص در زندگی عمومی می گردد و این همان امری است که در محوریت «گفتمان حقوق شهروندی» حضور دارد، پس از فهم گفتمان حقوق شهروندی از این منظر خاص، زمینه مساعد است تا برای قوام آن در فضای رسانه ای کنونی به سواد رسانه ای متوسل شد. به عبارت دیگر، مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش بنیادین است که در جهان رسانه ای کنونی، که در آن رسانه ها نقش واسطه را دارند، چگونه می توان با تجهیز شهروند به حدی از استقلال و عدم انفعال، به نقش او در تنظیم قواعد حاکم بر زندگی جمعی قوام بخشید؟ در همین زمینه، سواد رسانه ای همان امکانی است که می توان به مدد دستاوردهای آن (از قرار فهم رسانه، تحلیل و ارزیابی انتقادی پیام های رسانه ای، اینکه چطور رسانه ها می توانند واکنش هایی را در تمام سطوح جامعه برانگیزانند و...) به گفتمان حقوق شهروندی در فضای رسانه ای کنونی، که با حضور مداوم تکنولوژی و رسانه ها در تمامی جنبه های زندگی انسانی توامان است، قوام بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش رسانه ای، حق های شهروندیرسانه ها، شهروندی، مشارکت سیاسی
  • ساسان صیرفی*، سید فضل الله موسوی، کوثر فیروزپور صفحات 939-966
    تنوع زیستی، منبع حیات بشر بر روی کره زمین و مشتمل بر گیاهان و حیوانات و دیگر ارگانیسم هایی است که در آب، زمین و هوا زیست می کنند و با هم ارتباط دارند. اقیانوس ها دربردارنده بیشترین تنوع زیستی در سطح زمین هستند. در عین حال که پیشرفت فناوری فرصت های بیشتری را برای بهره برداری از منابع طبیعی اقیانوس ها فراهم می کند، تهدیدات تنوع زیستی نیز افزایش می یابد. این در حالی است که بخش اعظم اقیانوس ها در مناطق خارج از صلاحیت ملی، در معنی دریای آزاد و منطقه بستر بین المللی دریاها، قرار گرفته اند که تحت حاکمیت یا صلاحیت هیچ دولتی نیستند. به دلیل اهمیت تنوع زیستی دریایی در مناطق خارج از صلاحیت ملی و بهره برداری روزافزون از منابع آن، اهتمام جامعه جهانی درباره حفاظت از تنوع زیستی این مناطق افزایش یافته است. خلاهای موجود در نظام حقوقی مناطق دریایی خارج از صلاحیت ملی، ضرورت اقدام موثر در حفاظت از محیط زیست دریایی در این مناطق را دوچندان می کند. در این مقاله سعی شده است تا نظم حقوقی کنونی تنوع زیستی دریایی در مناطق خارج از حوزه صلاحیت ملی و خلاهای آن واکاوی شده و انعقاد موافقت نامه اجرایی جدید طبق کنوانسیون حقوق دریاها در این خصوص ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، کنوانسیون حقوق دریاها، کنوانسیون تنوع زیستی، کنفرانس بین دولتی، موافقت نامه حفاظت و بهره برداری پایدار از تنوع زیستی دریایی، مناطق خارج از حوزه صلاحیت ملی
  • سعید خانی والی زاده* صفحات 967-985
    حق دسترسی به اطلاعات نقش مهمی در افزایش میزان مشارکت شهروندان در جوامع مردم سالار دارد که می تواند فرد ذی نفع را در جریان رسیدگی های اداری یاری دهد و بدین ترتیب نقش مهمی را در جهت حمایت از حقوق و منافع فرد در برابر تصمیمات نامطلوب مقامات اداری ایفا کند. در این پژوهش تلاش شده تا ضمن بررسی چگونگی اعمال این حق در حقوق اداری ایران و فرانسه، ارتباط این حق در حمایت از حقوق و منافع شهروندان نیز مطالعه شود. در راستای بررسی پیشینه شکل گیری حق دسترسی به اطلاعات در نظام های حقوقی ایران و فرانسه و با مطالعه منابع و متون حقوقی موجود، این نکته مشخص می شود که امروزه حق مذکور با وجود تفاوت هایی، در این دو کشور مورد پذیرش واقع شده است. در هر حال نباید از این مسئله نیز غفلت کرد که اصل این حق با فاصله زمانی زیادی در حقوق ایران به تصویب رسیده است.
    کلیدواژگان: حق دسترسی به اطلاعات، حقوق فرانسه، حقوق اداری دسترسی به اسناد
  • شیما عرب اسدی* صفحات 987-1005
    تغییر اقلیم به عنوان یکی از بحران های زیست محیطی به صورت مستقیم و غیرمستقیم زندگی بشر در سراسر کره زمین را دستخوش تهدید و آسیب کرده است. ابراز نگرانی فزاینده در خصوص پیامدها و مخاطرات ناشی از چنین بحران هایی، سبب شده است تا در حقوق بین الملل محیط زیست بر لزوم اقدام هماهنگ، مشارکت و هم‏فکری کلیه بازیگران بین المللی جهت چیرگی بر چنین مشکلاتی تاکید شود. مفاهیم و دکترین های نوپای حقوقی هر یک به نوبه خود کوشیده اند تا در راه صیانت جهانی از محیط زیست نقش آفرینی کنند. در این نوشتار، به یاری رویکردی نوین به اصول اساسی حقوق بین الملل محیط زیست و نحوه تعامل میان آنها در لوای مفهوم «نگرانی های مشترک بشری»؛ تکالیف جامعه بین المللی در قبال تعهدات ارگاامنس و هم‏چنین نقش و تعهدات دولت ها و سایر بازیگران بین المللی جهت رویارویی با نگرانی های مشترک زیست محیطی از نظر خواهد گذشت.
    کلیدواژگان: تعهدات ارگاامنس، منافع مشترک جامعه بین المللی، محیط زیست جهانی، نگرانی های مشترک بشری، همکاری های بین المللی
  • رسول کرمی مقدم، خیرالله پروین* صفحات 1007-1027

    شهروندی مفهوم نوپا و جدیدی است که با عدالت و برابری ارتباط بسیار زیادی دارد. همچنین در مباحث و تعاملات حقوقی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. شهروندان به عنوان عضوی از جامعه، در مسایل مختلف جامعه با یکدیگر همکاری دارند و حقوق آنها با مسئولیت هایی همراه است که جهت کمک به جامعه و بهتر انجام شدن امور جامعه و ایجاد نظم عادلانه، بر عهده آنهاست. مجلس شورای اسلامی وظیفه قانونگذاری و همچنین نظارت را بر عهده دارد. باید گفت درصورتی که نقش نظارتی مجلس به درستی ایفا شود، به حمایت از حقوق شهروندی منتج می شود و نظارت مجلس برای تامین حقوق شهروندی از طریق حاکمیت قانون اعمال خواهد شد. تضییع حقوق شهروندی صرفا از طریق قانونگذاری نامناسب صورت نمی گیرد، بلکه اجرای ناصحیح حاکمیت قانون به از بین رفتن حقوق شهروندی منجر می شود. با توجه به چالش های موجود در زمینه نظارت مجلس بر حقوق شهروندی، در این مقاله سعی داریم که نقش نظارتی مجلس در تامین حقوق شهروندی را تجزیه وتحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: حاکمیت قانون مجلس، حقوق شهروندی، مشروعیت، نظارت
  • مریم حاجی عرب، سید محمد قاری سید فاطمی* صفحات 1029-1054
    متعاقب ثبت دادخواست های جزایر مارشال در 24 آوریل 2014 علیه سه دولت بریتانیا، هند و پاکستان در دفتر دیوان با ادعای عدم اجرای تعهداتشان به موجب ماده 6 معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای و حقوق عرفی، رای صلاحیتی دیوان پس از استماع ادله کتبی و شفاهی طرفین در 5 اکتبر 2016 صادر شد. با آنکه این نخستین قضیه ای بود که به طور خاص امکان ارزیابی مفهوم دقیق تعهدات مطرح شده در این ماده و وضعیت عرفی آنها را فراهم می آورد، با رای دیوان دایر بر نبود اختلاف حقوقی بالفعل و قابل رسیدگی قضایی میان طرفین، وارد مرحله رسیدگی ماهوی نشد. مقاله حاضر توجیه پذیری و مستدل بودن این تصمیم را با دو روش منطقی و جامعه شناختی بررسی می کند. به باور نگارندگان، دیوان با مقرر داشتن معیار جدید و بی سابقه ای که آستانه بالای «اطلاع» از وجود اختلاف در زمان ثبت دادخواست را بسان امری حکمی برای احراز وجود آن ضروری برمی شمرد، فرصتی طلایی برای تبیین تعهدات کشورهای دارنده سلاح های هسته ای، تبیین حدود و ثغور مفهوم جامعه بین المللی در کل و نیز توسعه و تحول آن را از دست داد و با پنهان شدن زیر حجاب «فرمالیزم خشک قضایی» دگربار از نفوذ بنیادین و بردوام منطق قدرت بر حقوق بین الملل پرده برداشت.
    کلیدواژگان: اختلاف حقوقی، اطلاع، روش منطقی، روش جامعه شناختی، هابز
  • ولی رستمی، محمدصادق فراهانی* صفحات 1055-1071
    اموالی که به صورت دایمی به برآورده ساختن یک هدف و کاربری عام اختصاص یافته اند، قسمی از اموال عمومی را شکل می دهند که از آن به عنوان «اموال عمومی کاربری محور» یاد می شود. پژوهش پیش رو با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اتخاذ رویکردی تحلیلی- توصیفی، در مقام شناسایی «ماهیت حقوقی رابطه حکومت و اموال عمومی کاربری محور»، به بررسی آثار و نظریه های فقهای امامیه پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که ایشان با ارایه سه نظریه «مالکیت جهت»، «مالکیت عنوان» و «مالکیت شخصیت حقوقی اموال عمومی کاربری محور» در تمامی ادوار فقهی ماهیت حقوقی رابطه حکومت با این دسته از اموال را از نوع «نظارت، اداره و نگهداری» دانسته اند و «فقدان سلطه مالکانه بر این اموال»، «مالکیت عموم مردم نسبت به آنها» و «مالکیت شخصیت حقوقی خود این اموال» را به عنوان اثر اصلی پذیرش هر یک از نظریات مذکور به شمار آورده اند.
    کلیدواژگان: اموال عمومی، حکومت، شخصیت حقوقی اموال، مالکیت جهت، مالکیت عنوان
  • مرتضی نادری*، سید حسین سادات میدانی صفحات 1073-1094
    طی چندین دهه گذشته، منابع آبی زیرزمینی و آبخوان ها به طور فزاینده ای در معرض بهره برداری و آلودگی قرار داشته اند. این در حالی است که نه در سطح مدیریتی و نه در سطح آکادمیک حقوق بین الملل، منابع آبی زیرزمینی مورد توجه چندانی قرار نگرفته اند. تعداد موافقت نامه هایی که برای مدیریت آبخوان ها منعقد شده اند، انگشت شمارند. هرچند تدوین حقوق آب های زیرزمینی از میانه قرن بیستم و از سوی انجمن حقوق بین الملل به عنوان ارایه چارچوبی آکادمیک آغاز شد، در تمامی تلاش های صورت گرفته، منابع زیرزمینی هویتی مستقل برای خود نداشتند و به عنوان موضوعی فرعی در کنار آب های سطحی مانند رودخانه و دریاچه ها قرار می گرفتند؛ تا آنکه کمیسیون حقوق بین الملل تصمیم گرفت مستقل از منابع سطحی به بررسی و توسعه حقوق آب های زیرزمینی بپردازد. پیش نویس مواد حقوق آبخوان های فرامرزی اصلی ترین سندی است که به طور مستقیم به وضعیت آبخوان ها می پردازد. ازاین رو، تلاش می شود با ذکر پیشینه ای از نحوه تنظیم پیش نویس، علاوه بر تبیین منابع آبی و آبخوانی در جهان، حقوق مدیریت منابع آبخوانی که مورد توجه کمیسیون بوده است، بررسی شود.
    کلیدواژگان: آب، آبخوان، پیش نویس حقوق آبخوان های فرامرزی، حقوق بین الملل آب، کمیسیون حقوق بین الملل کنوانسیون آبراه های ملل متحد
  • عبدالمجید سودمندی* صفحات 1095-1116
    به رغم گذشت ده ها سال از وضع قوانین و مقررات مرتبط با آلودگی هوا در ایران که اولین نمونه جامع آن، آیین نامه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1354 و آخرین نمونه آن قانون هوای پاک مصوب 1396 است، معضل آلودگی هوا در ایران همچنان جدی است. بقای معضل آلودگی هوا در ایران، تا حدودی ناشی از نقص قوانین و مقررات و تا حدودی ناشی از عملکرد ضعیف نهادهای حکومتی در اجرای صحیح این قوانین و مقررات است. با وجود این، مراجع قضایی ایران به عنوان آخرین ملجا نظارت بر اجرای قوانین و مقررات، می توانند نقشی اساسی در مبارزه با آلودگی هوا داشته باشند، به ویژه اگر در این مسیر از نقاط قوت و فرصت های موجود به نحو شایسته استفاده شود. در این نوشتار با استناد به قوانین و مقررات ایران و به شیوه ای توصیفی تحلیلی، به معرفی این نقاط قوت و فرصت ها می پردازیم با این امید که: 1. غفلت مراجع قضایی ایران نسبت به این نقاط قوت، و تردیدشان در بهره مندی از آنها در مبارزه با آلودگی هوا، برطرف شود، و 2. آگاهی اشخاص و نهادهای موثر در طرح دعاوی مرتبط با آلودگی هوا، از فرصت های موجود افزایش یافته و بهره مندی آنها از این فرصت ها ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، سازمان حفاظت محیط زیست، فرصت ها، قانون اساسی، مراجع قضایی، معاهدات حقوق بشر، نقاط قوت
  • علیرضا جلالی*، محمد ابوعطا صفحات 1117-1131

    رابطه نظام های حقوقی ملی و فراملی از موضوعات اصلی مطالعات حقوق عمومی محسوب می شود. در واقع مسئله کلیدی این است که در زمان تعارض بین مقررات داخلی و قواعد فراملی، تا چه حد دولت ها موظف اند از قوانین بین المللی پیروی کنند؛ به بیان دیگر، پرسشی که باید به آن پاسخ داد این است که آیا برتری کلی حقوق فراملی بر حقوق داخلی کشورها، حتی بین رژیم هایی که ارجحیت حقوق بین الملل را قبول کرده اند، تا چه حد ضمانت اجرا دارد و آیا استثناهایی برای این برتری، به خصوص در حوزه تضمین حقوق بنیادین، وجود دارد یا خیر. در این مقاله سعی می شود با مطالعه آرای برخی از نهادهای دادرسی اساسی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و در راستای بحث «گفت وگوی محاکم» بین نهادهای مذکور و محاکم اتحادیه اروپا و همچنین با استناد به «دکترین محدودیت ها» و «محدودیت های متقابل»، پاسخ پرسش مطروحه را ارایه کنیم.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، دادگاه های قانون اساسی، دکترین محدودیت ها، دکترین محدودیت های متقابل، گفت وگوی محاکم
  • محسن نجفی خواه، حامد ملکشاهی* صفحات 1133-1146
    «پارلمان اروپا» در 21 آوریل 2004، «رهنمود 35 /2004 درباره مسئولیت محیط زیستی راجع به پیشگیری و جبران خسارت های محیط زیستی» را برای پاسخ به فجایع زیست محیطی با ابعاد خسارت گسترده به تصویب رسانید. «رهنمود» یادشده دو نوع رژیم مسئولیت مدنی محض (به عنوان اصل) و مسئولیت مدنی مبتنی بر تقصیر (استثنا بر اصل) را شناسایی کرده است. متصدی یا عامل زیان می تواند در مقابل مسئولیت محض تحمیلی، دفاعی را که در بخش الف بند 4 ماده 8 «رهنمود» بیان شده (دفاع رعایت مجوز دولتی)، به عمل آورد و دولت های عضو مختارند که دفاع متصدی یا عامل زیان را بپذیرند یا رد کنند؛ این دفاع اختیاری (به لحاظ اختیار دولت ها در پذیرش یا رد)، استثنا بر نظام مسئولیت مدنی محض «رهنمود» است. آوردن «دفاع رعایت مجوز» در پیش نویس «رهنمود» و نحوه استناد به آن و نوع اثر این دفاع تا گنجاندن نهایی آن در «رهنمود» روندی پرفراز و نشیب داشت و به علت تاثیر منفی آن بر «مسئولیت مدنی محض زیست محیطی اروپا» و تضعیف این نظام مسئولیت، انتقادهایی را به همراه داشت که به تحلیل آن موارد می پردازیم.
    کلیدواژگان: اصل پرداخت آلوده ساز، رهنمود زیست محیطی 2004 اروپا، دفاع مجوز دولتی، مسئولیت محض، مسئولیت زیست محیطی
  • عقیل محمدی* صفحات 1147-1165
    ممنوعیت شکنجه به عنوان جرمی مستقل در حقوق بین الملل، یک قاعده آمره محسوب می شود که بر مبنای آن، دولت ها علاوه بر اجتناب از صدور مجوز یا مشارکت در ارتکاب این جرم، باید از وقوع آن نیز پیشگیری کنند. در دو دهه اخیر برخی دولت ها از جمله آمریکا به ویژه در مبارزه با تروریسم به بهانه دفاع از امنیت ملی و حفظ زندگی افراد بی گناه، به نوع خاصی از شکنجه تحت عنوان شکنجه پیشگیرانه متوسل شده اند و اقدام خود را تحت لوای دفاع مشروع و حالت ضرورت توجیه می کنند. این مقاله مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی، در پرتو بررسی عملکرد برخی دولت ها به بررسی رویکرد حقوق بین الملل بشر به مسئله شکنجه پیشگیرانه می پردازد. در پایان استدلال می شود که ارتکاب این جرم به هیچ توجیه پذیر نیست و ناقض دو قاعده بنیادین ممنوعیت مطلق شکنجه و لزوم احترام به کرامت ذاتی انسان محسوب می شود که همین امر، مسئولیت فرد و دولت را در پی دارد.
    کلیدواژگان: تروریسم، شکنجه پیشگیرانه، دفاع مشروع، ضرورت، کرامت انسانی، منع شکنجه، مسئولیت بین المللی
  • علی صابرنژاد علویان، مرتضی نجفی اسفاد* صفحات 1167-1187
    اصل انصاف نقش بسیار شاخصی در مرتفع ساختن خلاهای مقرراتی در زمینه فلات قاره داشته است. ماهیت و تحولات این اصل در حوزه تحدید حدود فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی مرهون آرای قضایی است که دیوان بین المللی دادگستری در رویه قضایی خویش آن را در رویکردهای متفاوتی ارایه داده و موجبات تنویر زوایای پنهان این اصل و قابلیت های آن در غیاب قواعد حقوقی را فراهم ساخته است. در این نوشتار، توسعه و تحول اصل انصاف در تحدید حدود فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی از منظر آرای قضایی بین المللی تحلیل شده و با استقرا در آرای محاکم بین المللی، کاشف به عمل آمده است که آرای قضایی بین المللی در طرح، تحول و توسعه مترقیانه اصل مذکور نقش حیاتی داشته و با گذار از رویکردهای انصاف نتیجه گرا و اصلاحی، با بهره گیری از رویکرد نوین انصاف اصلاحی تعدیل شده، موجبات قاعده مندی، توسعه و کاربردی تر کردن این اصل را در تحدید حدود منطقه مذکور فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: اصل انصاف، تحدید حدود، دیوان بین المللی دادگستری، رویه قضایی بین المللی، فلات قاره
  • مستوره قربانی پور، لیلا رئیسی* صفحات 1189-1214
    شورای امنیت در زمینه مبارزه با تروریسم، به خصوص با صدور قطعنامه 1373، فصل نوینی را در شکل و قالب قطعنامه ها گشود. این قطعنامه ها که شکلی قانونگذارانه دارد، برای تمام دولت های جهان تعهداتی ایجابی و سلبی ایجاد می کند. این سبک از تصویب قطعنامه ها برای شورا که نهادی سیاسی بود، چالش مشروعیت و قانونمندی تصمیمات را پیش می کشد. از سوی دیگر، برخی این اقدام را در صورت فقدان بازوی اجرایی کارا و موثر در نظام حقوق بین الملل دفع افسد به فاسد دانسته و در این زمینه برای تصمیمات شورا قانونمندی و مشروعیت نیز متصور شده اند. همچنین این مسئله باید از این دیدگاه نیز بررسی شود که حقوق بین الملل خودبه خود می تواند به بازسازی قواعد موجود و پر کردن خلاها بپردازد و رویه شورای امنیت در واقع همان خودبازسازی سیستم حقوق بین الملل در این زمینه است. این مقاله، اقدام قانونگذاری شورای امنیت را جلوه ای از توانایی حقوق بین الملل برای خودبازسازی می داند، هرچند برای این تصمیمات فاقد قاطعیت و مشروعیت در همه جوانب است، اما دست کم در برخی موارد آن را تایید می کند.
    کلیدواژگان: سازوکار خودبازسازی حقوق بین الملل، صلاحیت قانونگذاری، قطعنامه های شورای امنیت، مبارزه با تروریسم، مشروعیت قانونگذاری
  • همایون حبیبی، مصطفی امیری* صفحات 1215-1238
    با انعقاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در 14 جولای 2015، بین ایران و گروه 1+5، اختلاف هسته ای ایران بعد از نزدیک به 13 سال پایان پذیرفت. بلافاصله پس از این اتفاق، شورای امنیت قطعنامه 2231 را در تایید مفاد برجام به تصویب رساند. این سند که تمامی تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و همچنین تحریم های چندجانبه و ملی (اتحادیه اروپا و آمریکا) مرتبط با برنامه هسته ای ایران را لغو کرده، در بندهای 36 و 37 خود، سازوکار حل وفصل اختلافات و رسیدگی به نگرانی ها و ادعای عدم پایبندی اعضا به تعهداتشان را پیش بینی کرده است. این سازوکار از جهات بسیاری، متفاوت از شیوه های سنتی حل وفصل اختلافات (حقوقی و سیاسی) بوده و به عنوان یک شیوه بدیع و ابتکاری، دارای وجوه مشابهت با «آیین عدم پایبندی» است. این مقاله مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی، ضمن اشاره اجمالی به محتوای برجام و قطعنامه 2231، به تفصیل و به دقت به تبیین ماهیت سازوکار حل وفصل اختلافات برجام می پردازد.
    کلیدواژگان: آیین عدم پایبندی، برجام، سازوکار حل وفصل اختلاف، گروه 1+5
  • مازیار ذبیحی، محسن محبی*، یوسف خرم فرهادی صفحات 1239-1261
    عرف و معاهدات بین المللی، مکمل یکدیگر در جهت ساخت نظام حقوق حمل ونقل بین المللی اند. عرف های فراملی یا ایجادکننده معاهدات یا تکمیل کننده آن اند. در این زمینه دو وضعیت رخ خواهد داد؛ یکی وجود عرف و تدوین آن توسط کشورها در قالب معاهده و دیگری وجود معاهده و تکمیل آن از طریق عرف موجود میان تابعان که بعد از معاهده و به منظور تسهیل در اجرای آن شکل می گیرد. در این مقاله به دسته اول پرداخته و به این پرسش پاسخ داده ایم که اولا آیا عرف های فراملی موجود در صنعت حمل ونقل می تواند سبب ایجاد یک معاهده بین المللی شود و حقوق بین الملل عمومی را به تنظیم مقرراتی در جهت منفعت تابعان منفعل خود وادار کند یا خیر؟ و دوم اینکه در صورت پاسخ مثبت به این پرسش، نحوه اثرگذاری این عرف ها در ایجاد کنوانسیون های حاکم بر حقوق حمل ونقل بین المللی به چه صورت است؟ نتیجه حاصل شده این است که دولت ها به عنوان تصویب کنندگان کنوانسیون های حمل ونقل بین المللی معمولا تلاش می کنند تا منافع متصدیان حمل ونقل را هم تامین کنند. از طرف دیگر، سازمان های بین المللی دولتی اقدام به جمع آوری و تدوین عرف های حمل ونقلی کرده و با یکنواخت سازی عرف ها، اجرای قواعد را آسان می کنند. اگرچه نظام معاهداتی در ظاهر محکم تر از نظام حقوق عرفی است، مزایای عرف موجب شده است تا در برخی موارد به همان شکل گذشته به حیات حقوقی خود ادامه دهد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، حقوق حمل ونقل، دولت ها، سازمان ملل، عرف فراملی، کنوانسیون های حمل ونقل بین المللی
  • مریم احمدی نژاد*، یاسر امین الرعایا، محسن متاجی صفحات 1263-1285
    وضعیت حقوقی غزه به عنوان یک سرزمین اشغالی همواره موضوع مباحث محافل گوناگون دانشگاهی و همچنین رویه قضایی ملی و بین المللی بوده است. مقاله حاضر با مدنظر قرار دادن این مباحث در پی پاسخ به این پرسش است که آیا خروج نیروهای رژیم صهیونیستی از غزه به معنای پایان وضعیت اشغالگری رژیم صهیونیستی است؟ در پاسخ به این پرسش، نوشتار حاضر که با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد و رویه های قضایی معتبر بین المللی نگارش یافته، بر این فرض استوار است. به استناد معیار «کنترل موثر» و تحلیل مولفه های این استاندارد که نقش بسزایی در تحول مفهومی اشغال در عرصه بین المللی داشته است، می توان ضمن اثبات تداوم اشغال اراضی غزه توسط رژیم صهیونیستی پس از خروج نیروهای مسلح اسراییلی از این منطقه در سال 2005، تکالیفی را نیز برای آن رژیم به عنوان اشغالگر براساس حقوق بین الملل ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: اشغال، حاکمیت، رژیم صهیونیستی، کنترل موثر، نوار غزه
|
  • Amirhossein Ranjbarian *, Nafiseh Arghandehpour Pages 859-880

    Human relocation as the result of climate events is not a new incident. However, the human involvement in climate change, widespread character and various types of climate migration in the contemporary world have med the issue an unprecedented phenomenon causing major challenges to international law such that the existing international rules are not able to provide an all-in-one solution. On the other hand, the way this issue should be addressed has widened the gaps between the positions of developing countries and the views of some industrial countries. The present paper aims to discuss the major developments as to climate migration in the international climate change regime, and assess to what extent the developing countries have been successful in adding their views, particularly the idea of compensation, to the framework of the Climate Change Convention.

    Keywords: Climate Migration, International Climate Change Regime, Climate Change Convention, Adaptation Plans, Paris Agreement, Loss, Damage Mechanism, International Responsibility
  • Maqsud Ebadi Bashir *, MohammadReza Mojtahedi Pages 881-898

    The right to severance pay as one of the privileges of workers at the time of the termination of the employment contract since the year 1337 (SH) has entered to the Iranian legal system. Accordingly, at the end of the contract, the employer pays a lump sum to the worker. In this article, the legal nature and function of severance pay was examined by descriptive-analytic method and it recognized that the nature of this legal entity is not applicable to any existing legal entities and this institution is of a special and independent nature and its specific task is to help provide job security for workers and provide them with financial support in the event of unemployment. However, despite other legal measures such as the prohibition of unjustified dismissal to protect workers job security, severance pay is not enough to meet this purpose; it should be used as a means of financial support and income for unemployed workers and retirement through the creation of a special fund. This fund cans complete both the unemployment insurance and operates as second pillar of the pension system and compensates some of the financial problems of job seekers and retired people.

    Keywords: Severance Right, Termination Allowance, Termination of Labour Contract, Worker, Employer
  • Seyed Behzad Lesani *, Ali Mashhadi, Seyed Ahmad Habibnejad, Mohammad Habibi Mojandeh Pages 899-920
    The undesirable effects that impose on environment by various economic activities is not hidden to anybody and it is caused the demolition of uncompensable environmental sources. Our country environment is not safe too in contrast damages done by harmful economic activities and is susceptible various uncompensable injuries. In regardless harmful effects of economic activities to environment, the goal of this paper is the consideration the economic methods for protection of environment and effects of competition and monopolization of economic activities to emphasis in legal system of Islamic Republic of Iran. This research is analytic descriptive and author investigate by library method and arrangement index and reference to various books, papers and statute laws. The findings indicate that regardless the existence the economic and financial methods in all countries specially Iran in various statute laws, the government has been successful in liability the private section to the regard to environmental standards but it has not been successful in liability the governmental section to regard to environmental laws because more of big factories in Iran is governmental and also the management of department of Environment is governmental too.
    Keywords: Protection of environment, economicmechanisms, Competition, monopolization, government
  • Zeinalabedin Yazdanpanah, Mahnaz Bayat Komitaky * Pages 921-937
    The role of media literacy in ensuring citizenship rights discourse According to a human-centered approach to human rights, with the right to citizenship as a human right, in the sense of political life of a person within the framework of certain state boundaries and guaranteeing a form of equal participation in political decisions, the autonomy of individuals in public life is ensured, and this is the same Based on the "citizenship rights discourse". Understanding the citizenship rights discourse from this particular perspective is favorable to be resorted to media literacy for consistency of this discourse in the current media space. In fact, the present article seeks to answer the fundamental question of how, in the present-day media world, the citizen is equipped to a degree of independence and activity so that on the basis of citizenship rights discourse the role of citizens in regulating the rules governing collective life is reinforced. in the same way, media literacy is the same possible that, due to its achievements (including from media conception, analysis and critical assessment of media messages, how the media can trigger reactions at all levels of society, etc.) the discourse on citizenship rights in The current media atmosphere with the constant presence of technology and the media in all aspects of human life has been consolidated.
    Keywords: Media, media education, citizenship, political participation, Citizenship rights
  • Sasan Seyrafi *, Seyed Fazlollah Mousavi, Kosar Firouzpour Pages 939-966
    Biodiversity is the source of human life on Earth and consist of microorganisms, plants, and animal living on land, in water and air, interacting with each other. The oceans contain most of the biodiversity on the planet but our knowledge and conservation of this habitat and its species is scarce. As technology progress advances more opportunities to access resources beyond national jurisdiction, threats to biodiversity are also increasing. Concerns about the protection of biodiversity in the international community have increased due to the importance of biodiversity, overuse of oceanic ecosystem services and the over-exploitation of oceans. The vacuum existing in legal system and implementing existing frameworks in areas beyond national jurisdiction doubles the necessity of effective acts for conservation of marine environment in these areas. UN General Assembly Resolution 292/69 on June 19th 2015 is a historic step in the creation of the Third Implementing Agreement to the Convention of the law of the sea and a response to the existing vacuum in international framework.
    Keywords: Marine Biodiversity, Areas beyond national jurisdiction, Law of the Sea Convention, Convention on Biological Diversity, Agreement on Conservation, Sustainable Use of Marine Biological Diversity
  • Saeed Khani Valizadeh * Pages 967-985
    The right of access to information is one of the most important principles that has been specially considered by most legal systems and plays the undeniable role regarding the participation of citizens in democratic societies. It should be noted that today, this issue has been accepted despite differences in Iranian and French legal systems. On the other hand, the right of access to administrative information and documents or access to administrative files during administrative proceedings is one of the main elements of defense rights which plays an important role in protecting the rights and interests of individuals against decisions of administrative authorities.
    Keywords: The access to information, access to documents, French law, Administrative Law
  • Shima Arab Asadi * Pages 987-1005
    Climate change as a common environmental challenge has threatended human life across the globe. Increasing concern about the consequences of such crises in international environmental law has led to coordinated and cooperative actions between all international legal actors in order to overcome such problems. The newest legal concepts and doctrins, have been trying to play a role in protecting global environment. This article will firstly address the interaction between the basic principles of international environmental law through the concept of “common concerns of humanity”. Then, it goes through the international community duties regarding obligations Erga Omnes. Also the international legal actor‘s obligations to confront with common environmental concerns would be examined.
    Keywords: Common Concerns of Humankind, Global Environment, obligations Erga Omnes, International Community, international cooperation
  • Rasool Karami Moghadam, Kheirollah Parvin * Pages 1007-1027

    Two important tasks are considered for the Islamic Consultative Assembly, including legislative and oversight. The Islamic Consultative Assembly, using the tools at its disposal, can ultimately support citizenship in the conduct of its oversight. For this reason, it should be said that the role of the parliamentary oversight can, if properly implemented, result in the protection of citizenship rights. Additionally, it should be acknowledged that the parliament's most important role in providing citizenship rights in striving for the rule of law can also be summarized in such a way that the parliamentary oversight should be organized in such a way that the establishment of the rule of law in the community is ensured that the establishment of the rule of law can Supporting citizenship rights is also a great help because many of the human rights violations in the community are not due to lack of law, but if the law is properly implemented, it can provide citizenship rights in the best way. This paper seeks to analyze the role of parliamentary oversight in providing citizenship rights. That is why, after expressing the concept of parliamentary oversight, we will explain the subject of the article.

    Keywords: Parliament, Citizenship rights, monitoring, legitimacy, Rule of Law
  • Maryam Haji Arab, Seyed Mohammad Ghari Seyed Fatemi * Pages 1029-1054
    Following the applications filed by the Republic of the Marshall Islands on 24 April 2014, in the International Court of Justice instituting proceedings against the United Kingdom, India, and Pakistan, with a claim that they did not fulfill their international obligations under Article 6 of Nuclear Non-Proliferation Treaty and its corresponding customary international law obligations, the Court's judgement on jurisdiction was issued on 5 October 2016. Despite the fact that this case was the first time that the court could specifically assess the precise meaning of the obligations raised in article 6 and their customary status, it did not enter into the merits with the Court's judgement on the absence of a legal justiciable dispute between the parties. This article surveys the reasonableness and justification of this decision by two logical and sociological methodologies. According to the authors, the Court, by prescribing a new, formal and unprecedented criterion that requires the “notice” of the existence of a dispute at the time of filing an application, loosed a golden opportunity to international law development through clarifying the obligations of nuclear-weapon States and crystallizing the scope of the concept of international community as a whole. Hiding behind the veil of “judicial formalism”, the court seems again revealed the fundamental and continuance influence of the logic of power on international law.
    Keywords: Legal Dispute, Notice, Logical Methodology, Sociological Methodology, Hobbes
  • Vali Rostami, Mohammadsadegh Farahani * Pages 1055-1071
    Properties that are permanently assigned to meet a public goal and use a form of public property, which is referred to as "public property of user orientation". The present research, using library studies and adopting an analytical-descriptive approach, has identified the "legal nature of the relationship between government and public property of user orientation" through the study of the works and theories of the Imamie`s jurisprudents has come to the conclusion that they have described the legal nature of the government's relationship with this category of property as "supervision, management and maintenance" by providing three theories of "ownership", "ownership of the title" and "ownership of the legal personality of public property" in all legal periods. Although the main owner of this property has identified different from the other in each of the above theories.
    Keywords: public property, government, Legal personality of the property, Property ownership, Title ownership
  • Morteza Naderi *, Hossein Sadat Meidani Pages 1073-1094
    Groundwater constitutes approximately 98% of the world’s accessible freshwater resources. Since population growth and climate change are increasingly putting pressure on water resources, groundwater protection and management is of paramount importance for life on earth. Many aquifers are in peril due to poor governance and insufficient legal frameworks. While surface water has been given considerable attention, groundwater has not received the same recognition, where the number of international agreements for rivers or lakes is outnumbering those applicable to transboundary aquifers. The earliest articulation of an international legal regime specifically applicable to these transboundary groundwater resources is found in the work of the International Law Association in its Helsinki Rules of 1966. Nearly seventy years later, following six years of research by International Law Commission, the UN General Assembly adopted a resolution containing nineteen Draft Articles on transboundary aquifers. However, there are no more than ten treaties that have aquifer-specific legal mechanisms in international context so far. These facts lead to lack of established laws and procedures with respect to aquifers. Furthermore, when it comes to practice, there is plenty of ambiguity about the applicability of the principles over aquifers and groundwater which are naturally adopted from the surface water law.
    Keywords: Aquifer, Draft Articles on Law of Transboundary Aquifers, international law commission, International Water Law, UN Watercourse Convention
  • Abdolmajid Soudmandi * Pages 1095-1116
    Despite passage of tens of years since the adoption of the first laws and regulations relating to air pollution in Iran which their first comprehensive instance was the Regulation of Prevention of Air Pollution of 1975 and the latest instance of them is the Clean Air Act of 2017, the air pollution problem in Iran is still serious. Persistence of this problem in Iran, is partly due to defect of laws and regulations and partly due to the poor performance of them by governmental organs. Nevertheless, the Iranian judicial institutions, as the last resort for supervision on the enforcement of laws and regulations, can play a key role in the fight against air pollution, especially if the available strengths and opportunities are appropriately used in this fight. In this article, we will, referring to Iran's laws and regulations and in an analytical way, explain these strengths and opportunities in the hope that: 1. negligence of these strengths by judicial institutions, and their doubts about the use of them in the fight against air pollution would be resolved, and 2. awareness of available opportunities and use of them by individuals and institutions involved in air pollution lawsuits would be increased.
    Keywords: Air pollution, Department of Environment, Opportunities, the Constitution, Judicial Institutions, Human Rights Treaties, Strengths
  • AliReza Jalali *, Mohammad Abouata Pages 1117-1131

    The relationship between national and supra-national or international legal systems is one of the most important issues of public law researches. Indeed the real question is that when there is a struggle between national and international law, until what point national legal system should follow supra-national rules. In other words, we must answer the question that until what point governments are obliged to respect supra-national legal system, specially about those States who recognize the priority of international law, and if there are exceptions to this rule, overall about the safeguard of fundamental rights. In this paper we will try to find the answer, through the analysis of some sentences issued by the constitutional courts of European Union member States, with attention to the issue of “Dialogue Between Courts” of European Union and Institutions For Constitutional Justice of this supra-national organization and about the “Limits” and “Counter-Limits Doctrine”.

    Keywords: European Union, Constitutional Courts, Limits Doctrine, Counter-Limits Doctrine, Dialogue between Courts
  • Mohsen Malekshahi, Hamed Malekshahi * Pages 1133-1146
    On April 21, 2004, the European Parliament passed "Directive 2004/35/CE of the European Parliament and the Council of 21 April 2004 on environmental liability with regard to the prevention and remedying of environmental" to respond to environmental disasters with widespread damage; Directive have identified two types of strict liability(as originally) and liability based on fault(exceptionally); the operator can be against the strict liability, the defense in Section A 4 Article 8 provides Directive(permit defence), and it has the authority of the member states to accept the operator's defence(Optional defense). This defense is the exception to the strict liability; the inclusion of the permit defence in the Directive and the form of citation and that's effect has changed to its final insertion in the Directive several times and the critique of its impact on European environmental strict liability that has weakened this system of liability, which we are analyzing.
    Keywords: 2004 European Environmental Directive, permit defense, strict liability, Environmental liability, polluter pay principle
  • Aghil Mohammadi * Pages 1147-1165
    The prohibition of torture as an independent crime in international law is Jus Cogens based on which states should not only avoid the issuance of permission or participation in the commission of this crime, but also prevent its occurrence. Over the past two decades, some states including the United States, especially in the war on terrorism, on the pretext of defending national security and protecting the lives of innocent people, have relied on a particular type of torture as preventive torture and have justified their actions under the self-defense and necessity. In the light of the examination of the performance of some states, this article, employing a descriptive-analytical method, examines the legitimacy of preventive torture from the point of view of the international Human Rights law. The results of the study unveil the commission of this crime is unjustifiable and is contrary to two fundamental rules of the absolute prohibition of torture and the respect for human dignity and, accordingly, leads to individual and state responsibility.
    Keywords: Preventive Torture, Self-Defense, necessity, Prohibition of torture, human dignity, terrorism, International Responsibility
  • Ali Sabernejad Alavian, Morteza Najafi Asfad * Pages 1167-1187
    Equity has an important role in fulfilling lack of rules in continental shelf.Equity and developments of this principle in delimitation of the continental shelf is indebted to judicial procedure which International Court of Justice in its judicial procedure has presented it with different approaches that has clear crystallized it and has provided high potency of it in absence of rules. In this research, development of equity in delimitation of the continental shelf  from judicial decisions perspectives have been investigated and by reasoning in international court decisions, it was determined that international judicial decisions in presentation and progressive development has had a vital role in the principle discussed and by considering Equity of results-oriented and its  reform approach and with employing new Modified Equity approach of has make ruling, development and making it more practical in delimitation in the zone mentioned.
    Keywords: Continental Shelf, Delimitation, Equity, International Court of Justice, International Judicial Procedures
  • Mastoureh Ghorbanipour, Leila Raisi * Pages 1189-1214
    The Security Council in its fight against terrorism has opened a new chapter in its resolutions, especially by 1373(2001) resolution. This kind of new resolutions have legislative structure and impose binding obligations on all states. This sort of resolutions make some problematic discussions about their legality and legitimacy. First, in the absence of any executive or legislative organs in international law, some scholars defend the decisions. In another side, this must be considered from the viewpoint of Self-rectifying process of international law. Now we are going to see that whether this kind of decisions could be justified in the light of Self-rectifying process of international law and so they obtain legitimacy or not. Legislative actions of Security Council, in our opinion, is considered as an aspect of Self-rectifying process of international law and through that process can suppose Security Council decisions, at least in some aspects, are legitimate.
    Keywords: Legitimacy of Legislation, Security Council’s Resolutions, Legislative Jurisdiction, Self-rectifying Mechanism of International law, Fight against Terrorism
  • Homayoun Habibi, Mostafa Amiri * Pages 1215-1238
    By concluding a Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) in July 14, 2015between Iran and the E3/EU+3, Iran's nuclear dispute after nearly 13 years Ended. Immediately after this, the Security Council endorsed Resolution 2231 in support of the JCPOA. This document which Based on, all of the UN Security Council sanctions as well as multilateral and national sanctions related to Iran's nuclear programe will left, in paragraphs 36 and 37, has predicted a mechanism for settling disputes and addressing concerns and the claims of non-compliance about commitments of members. This mechanism is in many aspects different from the traditional dispute settlement methods (legal and political methods), and as an innovative and new way, has similarities with the non-compliance procedure. This paper, based on a descriptive-analytical method, briefly describes the content of the JCPOA and resolution 2231, elaborates in detail and carefully to explain the nature of the Disputes Settlement Mechanism in JCPOA.
    Keywords: JCPOA, E3, EU+3, Dispute Settlement Mechanism, non-compliance procedure
  • Maziar Zabihi, Mohsen Mohebi *, Yosof Khorramfarhadi Pages 1239-1261
    Humanity has a common share in space exploration. The fundamental documents of space law support this claim. Although spatial technology has progressed greatly, but space law is ambiguous in this regard, and the high cost and potential benefits of space exploration raise the question of whether spatial mighty countries share their discoveries with other countries? The important point is that developing countries are committed to allocating the interests of space exploration for economic development, while industrialized countries are less committed to economic development than developing countries. So these countries have more control over their own space programs, and their programs have more economic value. This article argues that powerful space-based nations have certain legal obligations about sharing the interests of space exploration that are ambiguous in some respects, and developing countries need to fair share of these interests as high as possible. The system of sharing interests only succeeds in helping the interests of the space nations; both developed and non-developed countries.
    Keywords: Exploration, Exploitation, Economic Development, share, Space law, Interest
  • Maryam Ahmadinezhad *, Yaser Aminalroaya, Mohsen Mataji Pages 1263-1285
    The legal status of Gaza as an Occupied Territory is the subject of discussions of various academic circles as well as national and international judicial procedures. Considering these issues, the present article seeks to answer the question of whether departure of Zionist regime's forces from Gaza mean the end of the occupation of the Zionist regime? In answer to this question, the present paper, which has been written with a descriptive-analytical approach and using library resources and valid international judicial documents and procedures, is based on the assumption that Which is based on standard of "effective control" and analysis of the components of this standard, which has played a significant role in the conceptual development of occupation in the international arena It can be proved the occupation of the Gaza Strip by the Zionist regime After the departure of the Israeli armed forces from this area in 2005, Created the assignments of that regime as an occupier based on international law.
    Keywords: occupation, Effective Control, Sovereignty, Gaza Strip, Zionist regime